Bewust leven

Authenticiteit

authenticiteit

Over het begrip authenticiteit zijn vele omschrijvingen te vinden. We vinden iets authentiek wanneer het direct afkomstig is van de bron of de kern en het een ‘eigen’ vorm of karakter heeft.

Personen kunnen authentiek overkomen wanneer zij zich bijvoorbeeld goed verbaal weten te uiten en een bepaald natuurlijk gedrag vertonen. Deze persoon zal trouw blijven aan zijn unieke gedragingen onafhankelijk van de situatie, denkend aan werk-/ privé situatie. In de meeste situaties gedraagt de authentieke persoon zich hetzelfde. Je kunt hierbij spreken van herhaald gedrag.

Het begrip authenticiteit gaat echter veel verder dan ‘herhaald gedrag’ dat iemand vertoont. Veel gedragingen zijn immers aangeleerd en door projectie van buitenaf ontstaan. In de meeste gevallen gebeurt dit middels opvoeding en studie. Wanneer iets aangeleerd is, dan is het per definitie niet authentiek maar een vorm van gekopieerd gedrag.

Om authentiek gedrag te gaan vertonen, dien je authentiek informatie leren te ontvangen. Dit is een lastige opgave omdat ons waarnemen vol met oordelen is. Probeer maar eens om informatie te ontvangen zonder daar direct een mening over te hebben.

Door de vele projecties en aangeleerde illusies is er een enorme onderlinge verdeeldheid onder mensen. Met landen, religies, politieke voorkeuren en rassen onderscheiden we ons van anderen. De weg naar authenticiteit is hierdoor een lange en hobbelige weg. Je dient alles wat je denkt te weten in twijfel te trekken en op (zelf)onderzoek te gaan. Welke herinneringen (projecties) dragen bij aan het gedrag dat je nu vertoont? Is dit authentiek of gekopieerd gedrag?

Authenticiteit betekent dat je authentiek naar situaties leert kijken. Je kijkt volledig objectief naar de betreffende situatie en ontvangt alle informatie zonder daarbij te oordelen. Je bent als het ware toeschouwer van de situatie en behandelt deze zonder er (emotioneel) betrokken bij te zijn. Dit vergt training, zelfreflectie en bewustwording in je manier van waarnemen.

Ben je in staat om nieuwsberichten te lezen op bijvoorbeeld Social Media zonder te oordelen? Prikkelt het nieuws je en is er sprake van ‘beeldvorming’ in jouzelf bij het lezen van de informatie? Ben je iemand die snel een mening heeft en/of geeft en hoe komt dit?

Wanneer je zover bent om zonder oordelen en beeldvorming informatie te ontvangen, kun je hier meer als toeschouwer op reageren. Essentieel is dat je dit doet zonder iets of iemand ergens van te willen overtuigen. Je dient heel bewust te zijn van de ‘taal’ die je gebruikt aangezien deze vol met oordelen zit.

Wanneer je in staat bent om authentiek informatie te ontvangen ben je beter in staat om authentiek gedrag te gaan vertonen. Het voordeel van authentiek gedrag is dat je niet of nauwelijks emotioneel uit balans raakt. Je gesprekken met anderen worden ook een stuk interessanter. Groot bijkomend voordeel is dat je ontzettend leergierig bent omdat je altijd de waarheid wil weten. Hierdoor ben je veel minder beïnvloedbaar voor negatieve invloeden en (doelbewuste) projecties van buitenaf.

Een authentiek mens is een bewust mens.

Over de auteur

Xander

Xander

Mijn naam is Xander van der Zijden en ik heb Lo Rig opgezet met het doel mensen te ondersteunen in hun proces en (spirituele) reis naar zelf-ontdekking. We leven in een fascinerende tijd op onze planeet waarbij er een enorm veranderingsproces bezig is. Steeds meer mensen worden bewuster van de betekenis van het leven. We komen steeds meer tot de ontdekking dat we veel meer zijn dan een machine die zich voortplant. Ons leven op onze relatief kleine aardbol zit vol uitdagingen binnen het grote universum.

We bevinden ons in een knotsgekke tijd waarin we via het internet met de hele wereld in verbinding staan. Er is een collectief ontwaken gaande, waarbij machten, wetten en geld een andere waarde krijgen. Het systeem dat deze zaken aanstuurt, is ook aan het veranderen.

Mijn doel is om mensen inzichten te geven en hen te begeleiden in het verkrijgen van antwoorden op hun eigen levensvragen. Door deze inzichten staan we meer in contact met onszelf en alles in en om ons heen. Het ego neemt af waardoor we vanuit de dienende sfeer keuzes maken en ons leven inrichten.

Mijn eigen leven is tot dusver een zeer boeiende reis geweest waarin ik ontzettend veel heb mogen leren. De laatste jaren heb ik heel veel tijd besteed aan het maken van innerlijke (trance) reizen. Dit heeft een explosie aan ontwikkelingen in mijn bewustzijn teweeg gebracht. Met als gevolg dat mijn gevoelsleven en uiteraard mijn praktische leven enorm is veranderd. Tevens ben ik veel beter in staat om in de tegenwoordige tijd (het NU) te leven en me geen zorgen te maken over mijn verleden of toekomst. Het leven komt zoals het komt en is één grote creatie van lessen en ontwikkelingen. Ik probeer zo min mogelijk in beperkingen te denken en heb als filosofie dat alles mogelijk is totdat het tegendeel is bewezen.

Ik ben niet verbonden aan een religie of godsdienst. Wel voel ik een sterke connectie met bepaalde oosterse vormen van religie die staan voor liefde, mededogen en respect. Hierin wordt onze eigen innerlijke waarheid gevormd door contact te zoeken met de God (ons bewustzijn) in ons. Respect hebben voor elkaar en van elkaars ervaring willen leren, is iets wat hard nodig is in onze samenleving.

Ik vind het een voorrecht om anderen te ondersteunen in het vinden van hun eigen waarheid en geniet iedere dag van de prachtige inzichten die het leven te bieden heeft.

Wellicht tot ziens,

Xander van der Zijden